Boekrecensie Geluk is D.O.M. (Patrick van Hees)

Geluk is D.O.M.

Het stormt en ik kan me niet herinneren dat ik eerder zulke hoge golven heb gezien tijdens de overtocht naar mijn geliefde eiland. De lucht is donkergrijs, de zee taupe kleurig met dikke witte schuimkoppen. De zee beukt tegen de veerboot die lichtjes schommelt. Het zoute water spat tegen de ramen. Een klein blauwgroen boekje met de veelkleurige titel: Geluk is D.O.M. ligt voor me op de tafel. Het ziet er vrolijk en aantrekkelijk uit, een contrast met buiten.

D.O.M.

D.O.M. staat voor Doelen, Oplaadpunten en Mensen. Volgens auteur Patrick van Hees zijn dat de drie bouwstenen voor geluk. En volgens mij kan hij daar zo maar gelijk in hebben. Ik ben namelijk onderweg naar mijn favoriete oplaadpunt Ameland om daar te werken aan mijn doel, het schrijven van een boek en alleen het feit dat ik daarin gesteund word door de belangrijkste mensen in mijn leven maakt dat ik mij een gelukkig mens prijs.

In het voorwoord beschrijft de auteur van de roman De geluksprofessor (2011) en De geluksoma (2015) dat hij duizenden pagina’s met geluksonderzoeken heeft samengevat tot de kern en aangevuld met eigen inzichten met als uiteindelijk resultaat dit boek. Ik houd van kernachtige feiten en weetjes. Daarbij heeft het boek een handzaam formaat, een duidelijke opzet en een fijn lettertype. Wetenschap wordt afgewisseld met praktijk voorbeelden en er worden quotes gebruikt. Dit alles zorgt ervoor dat het makkelijk leest en dat het ook goed toegankelijk is voor mensen die niet zo van lezen houden.

Makkelijker geschreven dan gedaan

Veel van wat er geschreven staat komt me bekend voor, dat heeft waarschijnlijk te maken het feit dat geluk een onderwerp is waar ik zeer geïnteresseerd in ben en waar ik graag over schrijf. Sommige dingen lijken zo vanzelfsprekend; dat perfectionisme samenhangt met een minder gelukkig leven, dat optimisme een krachtig wondermiddel is, gestelde doelen haalbaar moeten zijn en dat je je niet uit het veld moet laten slaan als het tegenzit. Voordat je denkt: ‘Makkelijker geschreven dan gedaan’ geeft het boek je tips hoe om te gaan met situaties die je ongelukkiger kunnen maken met als doel je uiteindelijk weer gelukkig te voelen. Dat maakt dat ik verder lees.

Geluksgevoel

Geluksgevoel ervaren kun je trainen en dit boek is een praktische handleiding hoe je dit kunt doen. Het maakt je bewust van de doelen die je jezelf stelt, welke oplaadpunten je creëert en of je er voldoende tijd voor maakt. Ten slotte laat het je kijken naar jouw omgang met anderen, het contact met je partner, familie vrienden en vreemden.

Tijdens mijn weekje op het eiland pas ik direct wat tips toe, ik maak wandelingen op het strand, lees boeken, schrijf, fiets, knoop gesprekken aan met vreemden, glimlach zoveel mogelijk, slaap, mediteer, zeg iedereen gedag die ik tegenkom en ben dankbaar. Opgeladen en tevreden over de bereikte doelen keer ik terug naar mijn lieven.

De zon schijnt en is er geen wolkje meer te bekennen, gelukkig.

geluk-is-dom

Deze boekrecensie schreef ik voor Inspirerend leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.