Glutenvrije carrotcake zonder suiker

Glutenvrije carrotcake zonder suiker

Oké de titel van dit recept is misschien niet helemaal waar. Maar zoals je van mij gewend ben gebruik ik ook in dit recept geen toegevoegde suiker. En ook geen dadels als extra zoetmiddel. Wel bananen en een handje rozijnen maar dat is het dan wel. Het geheime ingrediënt is groene bakbananenmeel. Dit meel, gemaakt van gedroogde en gemalen groene bakbanenen hebben een hoog gehalte resistente zetmeel granules. Dit wordt ook wel ‘resistant starch’  of RS2 genoemd. RS2 staat bekend als de ‘nieuwe goede koolhydraten’. Dit zijn koolhydraten die niet kunnen worden afgebroken door spijsverteringsenzymen en komen daardoor onverteerd in je dikke darm terecht. Eten voor je darmflora die er vervolgens voor zorgt dat er korte keten vetzuren worden aangemaakt (en die hebben een beschermende werking). Kortom zo kun je nog eens een plakje cake eten. Glutenvrije carrotcake zonder suiker dus.

Uiteraard zijn alle zoete lekkernijen die op mijn site staan traktaties, geen vervanging voor. Maar ik vind dat wanneer je wilt snoepen je dat ook lekker en gezond(er) moet kunnen doen. En als je kijkt naar de ingrediënten van dit recept heb ook direct flink wat vezels te pakken. Die ga je over het algemeen niet vinden in een plak cake.

Heb je nog wortels over? Daar maak je heel makkelijk een lekkere soep van, of hartige pannenkoekjes

Glutenvrije carrotcake zonder suiker
Ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 75 gram bananen bakmeel
  • 3 bananen
  • 125 gram geraspte wortel
  • 3 eieren
  • 50 gram rozijnen
  • 1 et kokosolie
  • 50 gram gehakte walnoten
  • 1 tl bakingsoda
  • snufje zout
  • flinke scheut citroensap
  • 2 tl kardemom
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • optioneel rasp van een biologisch citroen

Glutenvrije carrotcake
bereidingswijze:

Pel de bananen en doe die met de eieren in de mengkom van je keukenmachine of blender.
Heb je die niet dan kan je de bananen en eieren ook met behulp van een staafmixer pureren tot een egaal geheel (fijn als het een beetje luchtig wordt dus je mag echt wel even laten mengen).

Doe ondertussen de melen, specerijen en bakingsoda in een mengkom. Giet daar dan het bananenmengsel bij en mix kort met een handmixer. Giet de citroensap erbij, voeg een lepel kokosolie toe en mix nog even kort.

Spatel vervolgens de noten, wortel, rozijnen en eventueel citroenrasp (ik ben er gek op) er door totdat het allemaal mooi gemengd is.

Bekleed een bakvorm met bakpapier of vet een vorm in met kokosolie en verdeel het beslag egaal.
Zet de vorm in de oven en bak in 30-40 minuten goudbruin.
Prik met een houten sate prikker in de cake om te controleren of deze gaar is.
Laat de carrotcake afkoelen en verwijder de vorm.

Enjoy! Ook heel lekker met een topping van cashewcreme of (plantaardige) roomkaas.

Glutenvrije carrotcake zonder suiker

3 Comments

  1. Marielle schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Banaan meel is heerlijk! Helaas mag ik geen ei

  2. Myrthe schreef:

    Ha Christel, wat leuk dat je de carrotcake wil gaan maken. Excuses voor mijn late reactie, ik ben op vakantie :). Ik bak al mijn baksels niet te heet meestal rond de 160 graden. Maar iedere oven is anders. Een standaard cakevorm moet voldoen. Hoor het graag als je de cake hebt gebakken! Veel bakplezier.

  3. Chris schreef:

    Hai Myrthe! Klinkt als een fijn recept dat nodig geprobeerd moet worden. 🙂 Kun je me vertellen op welke temperatuur je de cake bakt? En wellicht ook hoe groot de cakevorm moet zijn als je een gewoon rechttoe rechtaan rechthoekige cakevorm wilt gebruiken? Dank bij voorbaat voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.