Glutenvrije pannenkoekjes met banaan

Glutenvrije pannenkoekjes met banaan

Een nieuw recept voor pannenkoekjes, ontstaan op een zondagochtend. De ochtend dat ik vaak uitgebreid de tijd neem om iets extra lekkers te maken. Glutenvrije pannenkoekjes met banaan. Er staan al een aantal recepten van pannenkoekjes op de site zoals deze met kurkuma, of deze dikkertjes.
Deze zijn weer net anders voor de variatie.

Met rijpe bananen maak ik vaak een bananenbrood, muffins, een smoothie of ik verwerk ze in pannenkoekjes. Voor een natuurlijk zoete smaak.
Je kunt de pannenkoekjes serveren met fruit naar wens of een makkelijke snelle jam maken van bosvruchten of ander fruit zonder toegevoegde suiker. Bessen of bosvruchten bevatten veel antioxidanten en verstoren de bloedglucose minder dan andere soorten fruit. Een bijzondere combinatie is blauwe bessen met kardemom, deze twee versterken elkaars werking. Vandaar dat ik een beetje kardemom in het beslag deed.

Dit recept is voor een flinke stapel ( +/- 4 personen).

Glutenvrije pannenkoekjes met banaan
ingrediënten:

  • 150 gram boekweitmeel
  • 2 rijpe bananen
  • 250 ml kokosrijstdrank
  • 2 eieren
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl kardemom poeder
  • snufje zout
  • 1 tl bakingsoda
  • 1 el citroensap
  • kokosolie om in te bakken

Pannenkoekjes met banaan
Bereidingswijze:

Pureer eerst de bananen met de eieren met behulp van een staafmixer. Voeg dan boekweitmeel en kokosrijstdrank toe. Meng het tot een klontvrij beslag (kan gewoon met handgarde). Vervolgens kunnen de specerijen en de bakingsoda erbij en tot slot het citroensap. Roer nog even kort door. De bakingsoda geeft een reactie met het zuur van het citroensap (scheutje appelciderazijn werkt ook).

Verwarm dan een koekenpan met een beetje kokosolie. Schep, wanneer de olie warm is, drie lepels beslag in de pan. Doordat er banaan in het beslag zit (en dus suiker) is het belangrijk dat je de pannenkoekjes niet te hard bakt. Lichtbruin is trouwens altijd beter dan donkerbruin bij het bakken van wat dan ook. Je kunt de garing versnellen door een deksel op de pan te gebruiken. Draai de pannenkoekjes om als de bovenkant ‘droog’ is.

Tijdens of voor het bakken zou je de makkelijke jam kunnen maken door (ondooide) bosvruchten een beetje te pletten en vervolgens te mengen met 3 eetlepels chiazaad. Mocht je het wat zoeter willen hebben kun je een lepeltje rauwe honing of ahornsiroop toevoegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.