Smoothie met banaan, appel en citroen

Smoothie met banaan, appel en citroen

Regelmatig heb ik gesprekken over gezond eten met zoonlief (15). Ondanks het feit dat hij zijn gesmeerde biologische boterhammetjes braaf tot zich neemt op school en hij ook alle gezonde avondmaaltijden zich goed laat smaken blijft hij een onstilbare honger houden naar vet en zoet. Ondanks het feit dat ik mijn best doe om ervoor te zorgen dat er altijd wel verantwoorde havermoutkoekjes in de koektrommel zitten of iets anders ‘lekkers’, is dat vaak toch net iets te gezond voor onze puber dus koopt hij wel eens zelf dat wat ik weiger in huis te halen.

Daar hebben we het dan over, het verschil tussen ‘gezond’ en ‘ongezond’. Deze hang naar vet en zoet is vanuit de biologie goed te verklaren. Vanuit de oertijd hebben we nog steeds het instinct om op zoek te gaan naar voedsel. En voeding waarbij vet en zoet gecombineerd wordt, geeft nu eenmaal de grootste overlevingskansen in tijdens van schaarste. Het brein van de puber is nog in ontwikkeling (een hele geruststelling ;)). Pubers reageren veelal vanuit het reptielenbrein, sommige delen van het brein reageren nog als een knipperlicht en anderen zijn nog helemaal niet gerijpt. Tel uit je winst, daarom lijkt het zo vaak dat wat je zegt helemaal niet aankomst. Laat staan het belang van gezonde voeding.

Blij verrast was ik dan ook dat zoonlief afgelopen weekend uit zichzelf een gezonde smoothie ging maken. Trots bood hij ook mij een glaasje aan en ik vond het zelf ook heerlijk! Zoet, romig en fris.
Goed voorbeeld doet dus toch goed volgen…

Ingredi├źnten smoothie met banaan, appel en citroen:

  • 400 ml (plantaardige) melk
  • 2 bananen
  • 1 kleine appel
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels kwark

Bereiden:

Giet de melk in een maatbeker. Pel de banaan, breek in stukken. Schil de appel en snijd in stukken.
Doe de appel, banaan, kwark en citroensap in de maatbeker bij de melk en meng het met een staafmixer tot een gladde smoothie. Enjoy!

Smoothie met banaan, appel en citroen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.