kerrie noodles met spitskool en peultjes

Soms zijn er van die dagen dat je weinig tijd hebt om te koken maar dat je toch gezond wil eten. Dan is dit recept een uitkomst. In een kwartier tijd op tafel. Kerrie noodles met spitskool en peultjes. Een mooie combinatie van verschillende groenten en kleuren. Kerrie is een specerijenmengsel waar onder andere geelwortel in zit (kurkuma) een krachtig antioxidant dat kan beschermen tegen ontstekingen. Dit is trouwens ook een makkelijke maaltijd, weer heel anders maar ook heerlijk.

Ik ben niet zo’n groot voorstander van gesneden groenten kopen maar soms is het gewoon even makkelijk. Als je voorgesneden groenten koopt koop dan bij voorkeur kool of iets waar kool in zit. Onderzoek wijst uit dat gesneden kool meer glucosinolaten bevat. Glucosinolaten zijn een verzamelnaam voor zwavelhoudende stoffen in planten van de familie van de kruisbloemigen. Deze stoffen beschermen onze cellen en kunnen het natuurlijk ontgiftingssysteem versterken. Daarom is het dus ook een goed idee om, wanneer je ´s avonds iets van kool eet, dat ´s morgens al te snijden. Dit geldt voor alle kolen, ook voor broccoli. Het is dan wel van belang dat je het verder niet te lang en-of te heet verwarmd. Liever dus stomen, kort roerbakken of even blancheren in een klein beetje water dan doorkoken. (Uitzondering: als je last hebt van een verminderde schildklierfunctie moet je oppassen met het te rauw eten van kool.)

Oeh en peultjes, ik ben er echt gek op. Daarom is het extra fijn dat ze het zo goed doen in mijn moestuin. Pure luxe vind ik dat, peultjes uit eigen tuin. En dan samen met ui, knoflook, gember, wortel en rode peper heb je een fantastisch snel maal volop voedingsstoffen.

Kerrie noodles met spitskool en peultjes (3p)
ingrediënten:

  • 500 gram spitskool
  • 2 uien
  • 200 gram noodles (bijvoorbeeld bruine rijst)
  • 150 gram wortel
  • 2 tenen knoflook
  • 200 gram peultjes
  • 3 cm verse gemberwortel
  • 1/2 rode peper
  • 3 el kerrie
  • 1 el sereh poeder
  • zout
  • 3 eieren
  • 2 el bieslook
  • flinke hand cashewnoten
  • 1 limoen
  • optioneel wat tamari
  • lepeltje ghee
  • 2 el kokosolie

Noodles met spitskool en peultjes
bereidingswijze:

Snij de spitskool in dunne reepjes (het liefst al eerder maar anders in ieder geval als eerste.

Bereid de noodles volgens de verpakking en zet weg tot verder gebruik.

Klop de eieren los in een kom met twee eetlepels gesnipperde bieslook. Bak hier, in een beetje ghee een omelet van. Zet dan weg tot verder gebruik.

Pel de ui en knoflook en snipper deze vervolgens fijn. Ontdoe de peper van de zaadlijst en hak deze fijn. Schil de gember en hak deze ook in kleine stukjes.

Verwarm de kokosolie in de pan en fruit hier in de ui, knoflook, peper en gember zachtjes. Snijd de wortel ondertussen in julienne (wanneer je een keukenmachine hebt gaat dit razendsnel). Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan knapperig (zacht vuur ander verbranden ze snel.)

Snijd dan de omelet in reepjes.

Doe vervolgens de kerrie in de pan bij het ui mengsel en fruit het nog even mee. Voeg dan de kool, wortel en peultjes toe en bak het op hoger vuur een paar minuten. Voeg dan de noodles toe en warm ze kort mee, evenals de omeletreepjes.

Serveer direct met wat vers limoensap, eventueel wat tamari (gefermenteerde sojasaus) en de cashewnootjes.

Eet smakelijk!

Kerrie noodles met spitskool en peultjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.