Lauwwarme quinoasalade met paprika en tomaat

Lauwwarme quinoasalade met paprika en tomaat

Salades horen bij de zomer vind je niet? Ik ben er dan ook gek op. Maar dan niet alleen ‘blaadjes’ sla. Een beetje vulling mag ook niet ontbreken. En het fijne van deze salade is dat je er van alles aan toe kunt voegen naar jouw smaak. Lauwwarme quinoasalade met paprika en tomaat bestaat uit rauwe, gekookte en gebakken ingrediënten. Niet iedereen kan volledig rauwe salades goed verteren. Vooral als je ’s avonds salade eet kan je spijsvertering hier moeite mee hebben. Een combi vind ik dan ideaal.

Quinoa is een psuedograan, geen graan dus maar de zaden hebben wel eigenschappen van een graan. Het is glutenvrij en bevat in verhouding veel eiwit, verder bevat het ijzer, B vitamines en vitamine E. Je kunt er van allerlei lekkers mee maken, niet alleen salade en salade maar ook sushi of bananenbrood.

Tegenwoordig wordt er ook in Nederland succesvol quinoa verbouwd. Van origine komt de plant namelijk uit Zuid-Amerika. Voor dit recept gebruikte ik drie kleuren quinoa, wit, zwart en rood. Maar je kunt ook gewoon witte gebruiken.

Lauwwarme quinoasalade met paprika en tomaat (4 p.)
ingrediënten:

  • 300 gram quinoa
  • 2 paprika’s
  • 1 grote ui
  • 2 tomaten
  • 3 el tapenade
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 el verse bieslook
  • 100-150 gram veldsla
  • 2 el kappertjes
  • handje verse basilicum
  • 1 avocado
  • 2 el olijfolie
  • wat versgemalen peper
  • optioneel wat geroosterde pijnboom- of pompoenpitten
  • optioneel een klein scheutje balsamicoazijn

Lauwwarme quinoasalade
bereidingswijze:

Kook de quinoa met wat zout of in bouillon volgens de aanwijzing op de verpakking (meestal zo’n 10 minuten).

Pel en snipper de ui en knoflook. Verwarm de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook op zacht vuur. Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens de paprika’s in blokjes en voeg deze bij de ui. Bak mee voor 5-8 minuten.

Maak de tapenade wat dunner door er wat water of olie bij te voegen, maak er dan een dikke dressing van en roer deze door de gekookte quinoa. Voeg dan het paprikamengsel er aan toe.

Verdeel de tomaten in blokjes en schep deze voorzichtig met de kappertjes, basilicum en bieslook door het quinoamengsel.
Maak op smaak met wat vers gemalen peper.

Schil de avocado en snijd in reepjes.

Verdeel wat veldsla op een bord en schep de quinoasalade erop.
Garneer met reepjes avocado en eventueel wat geroosterde pitten.

Deze salade is ook heerlijk met mango of een combi met komkommer en feta.

Lauwwarme quinoasalade met paprika en tomaat


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.