Pizza, wie lust het niet? De lekkerste pizza die ik at was in Milaan. De bodem bestond uit deeg dat met veel liefde was gekneed en de tijd had gehad om te rijzen. De topping van perfecte Italiaanse tomatensaus van zongerijpte tomaten, verse groenten, knoflook en olijven. En dan gebakken in een oven gestookt op hout. Daar kan geen enkele bezorg of diepvriespizza tegenop. En als je naar de gemiddelde diepvriespizza kijkt word ik niet erg gelukkig van de ingrediënten. Veel leuker en gezonder dus om zelf te maken. Vandaar dat ik deze variant met extra veel groenten bedacht. Kleurrijke pizza met bloemkoolbodem (glutenvrij). Oké de smaak is anders dan die pizza in Milaan en de bodem niet zo knapperig maar zeker second best!
In deze pizzabodem kan je een hele bloemkool verwerken. Bloemkool is een prachtige leverancier van vezels, nodig voor een gezonde darmwerking. Buiten de vezels levert een bloemkool ook plantaardige eiwitten, vitamines en mineralen. En nu zijn ze weer volop verkrijgbaar van de Hollandse grond en zelf vind ik Hollandse bloemkolen echt de lekkerste. Nog meer bloemkoolinspiratie vind je hier en hier.
Voor de bodem:
Voor de tomatensaus:
Voor de topping:
Verwarm eerst de oven voor op 180 graden hete lucht. Haal het rooster uit de oven.
Snijd vervolgens het loof van de bloemkool en verdeel de kool in stukken. Doe die stukken dan in de mengkom van de keukenmachine en vermaal dit tot ´rijstkorrels. Leg de bloemkool op een droge en schone theedoek en vouw de punten van de doek bij elkaar. Draai de doek en wring het vocht uit de bloemkool (hoe droger hoe beter). Breek de eieren in een grote mengkom en klop ze los. Voeg quinoavlokken, kaas, kokosmeel, oregano, paprikapoeder en zout toe. Roer door elkaar. Doe dan de bloemkool erbij en kneed het geheel tot een korrelig deeg.
Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig. Druk het deeg plat op de plaat, laat de randen iets op staan. Je kunt met behulp van de bolle kant van een eetlepel het geheel glad strijken. Bak de bodem 20 minuten in de voorverwarmde oven totdat deze goudbruin is.
Maak ondertussen de saus door de ui en knoflook te pellen en te snipperen. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook totdat deze zacht is. Voeg dan de kruiden en pasata toe en laat het zachtjes pruttelen en iets indikken.
Snijd ook de topping voor de pizza. De paprika in reepjes, de bol mozarella scheur je in stukjes en de tomaatjes kunnen gehalveerd worden en de olijven in plakjes.
Haal de bodem van de pizza uit de oven en verplaats die met bakpapier op het rooster (voor een drogere bodem). Strijk de ingedikte pasata gelijkmatig over de pizabodem. Verdeel dan de mozarella, paprika, olijven en tomaatjes (met snijvlak omhoog) over de pizza. Bak deze nog 15 minuten op 180 graden in de oven. Snijd ondertussen de bosui in dunne ringetjes en haal de blaadjes basilicum van de takjes.
Bestrooi de pizza na de baktijd met de bosui en basilicum. En klaar is je groentenpizza! Serveer er een salade bij en je hebt een complete maaltijd (en nog meer groenten binnen ;).
(Recept ontwikkeld voor Hofweb)