Knoflook “there is no such thing as a little garlic”

Bolletjes smokkelen

Knoflook, ik ben er gek op. De witte bol, die, wanneer je wat verder pelt weer verdeeld is in zoveel kleine ,maar oh zo smaakvolle, teentjes. Ik verwerk deze smaakmaker het liefst in iedere maaltijd. Niet uit de knijper, dan kan er een bittertje ontstaan dus snijd ik alle teentjes klein. Dat mijn vingers uren later nog steeds ruiken alsof ze alleen nog wat mayonnaise nodig hebben om te kunnen fungeren als aoli neem ik voor lief. Ik ben een echte fan, op Pinterest (Simplify Your Life) heb ik zelfs een “knoflookbord” . Prachtige foto’s van bijvoorbeeld langzaam geroosterde bollen waarvan de inhoud dan zo zacht is dat je het op een knapperig stukje stokbrood kunt smeren. Als ik in Frankrijk op vakantie ben breng ik steevast een ambachtelijk gevlochten streng met tig bollen mee naar Nederland. En toen ik in Thailand op de markt was heb ik serieus overwogen om de , voor mij, nieuwe soorten knoflook die ik daar zag ,mee te nemen naar huis. Ik zag de situatie op Schiphol al voor me: “Heeft u nog iets aan te geven?” “Eeeh, ik heb wat bolletjes meegesmokkeld….”

Ontslag en stukgelopen liefde

Niet iedereen is een knoflook fan en dat heeft, denk ik ,vooral te maken met de geur van je adem na het eten van het pittige bolletje. Ervaringen uit het verleden zorgen ervoor dat ik tegenwoordig wel rekening houd met de hoeveelheid knoflook in de maaltijd. Mijn moeder kreeg bijna ontslag doordat ze met een enorme knoflookwalm op het werk verscheen nadat ze bij mij had gegeten. Mijn beste vriendin haar, toen nog, prille relatie was, op een haar na, stukgelopen omdat haar liefde een paar dagen niet meer bij haar in de buurt wilde komen na een overdadige knoflookmaaltijd door mij bereid. Probeer zonder je mond te openen maar eens uit te leggen dat het ontzettend gezond is om knoflook te eten…

Hoe gezond is knoflook?

Hoe gezond is knoflook dan eigenlijk? Na een kleine zoektocht op Google kwam ik een prachtige beschrijving tegen: “Al heel lang worden er aan knoflook geneeskrachtige eigenschappen toegewezen. In het oude Egypte zwoeren artsen hun eed onder het aanroepen van “De Knoflook”, deze plant werd als heilig beschouwd. De Russen noemen het zelfs Russische penicilline. Knoflook is rijk aan spoorelementen zoals selenium, germanium, jodium, calcium, magnesium, ijzer en zink. Het bevat vitaminen A, B-complex en C en dus ook antibiotische stoffen. Knoflook schijnt een goede invloed te hebben op hart- en vaatziekten, het werkt bloeddruk- en cholesterolverlagend. Kortom knoflook verhoogt de strijdbaarheid van het immuumsysteem.” Daarom is het mijn vriend in heel veel gerechten. Maar ook voor knoflook geldt: geniet met mate. Als je een hele bol naar binnen werkt krijg je geheid last van je maag. Als je jezelf ruikt dan weet je dat je misschien iets te enthousiast bent geweest met de inname.
Maar ach, dan ruik je de ander ook niet ;-).

knoflook

 

Deze blog is ook verschenen op: www.gezondnu.nl

3 Comments

 1. Vicky schreef:

  Met een beetje smeerkaas wordt deze nog lekkerder 😉

  Groetjes,
  Vicky

 2. Loraine schreef:

  Heb gelijk je knoflookboard op pinterest opgezocht. Geweldig!

 3. Bea schreef:

  Heerlijk ge/beschreven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.