In het weekend maak ik soms pannenkoekjes als ontbijt. De uitdaging is dan, net zoals bij de taarten en cakes die ik bak, om er een gezond(er) tintje aan te geven. In dit geval nam ik tint letterlijk want ik maakte kurkuma pannenkoekjes.
Kurkuma, oftewel geelwortel is een specerij met bijzondere eigenschappen. De bekendste eigenschap is die van ontstekingsremmer waarvoor het stofje curcumine verantwoordelijk is. Nou is dat stofje lastig opneembaar voor ons lijf. Door kurkuma met zwarte peper en vet te combineren verbetert de opneembaarheid. Er is veel te vinden op het net over kurkuma, de strekking is allemaal hetzelfde, het mag niet ontbreken in je kruidenla.
Kurkuma heeft een best overheersende smaak en kleur, ietwat bitter en knalgeel. Het wordt vaak gebruikt in curry’s en het is de kleurstof in kerrie. Ik gebruik het zeker een paar keer per week. In de groentencurry, nasi, smoothie of in ‘gouden melk’.
En vanaf nu dus ook in pannenkoekjes. Kurkuma pannenkoekjes.
Doe de amandelmelk, de banaan en de vanille essence in een kom.
Blend met een staafmixer tot een egaal geheel. Voeg dan het ei toe en klop even op.
Meng vervolgens in een andere kom de speltmeel, rijstmeel, kurkuma, zwarte peper en het snufje zout.
Mix dan het meelmengsel met het melkmengsel goed door elkaar.
Als laatste voeg je de eetlepel appelazijn en de theelepel bakingsoda bij het beslag.
Klop nog even goed door elkaar.
Verwarm wat kokosolie in een koekenpan. Schep met een sauslepel drie hoopjes beslag in de pan.
Bak hier op matig vuur pannenkoekjes van. Blijf dit doen totdat het beslag op is.
Doe dan de pompoenpitten in de koekenpan. Bak de pitten in de achtergebleven kokosolie.
Schil de peer en snijd deze in blokjes.
Leg de pannenkoekjes in een krans, de peer in het midden en strooi de pompoenpitten erover.
Schenk ten slotte een klein beetje ahornsiroop over de krans.
Geniet van je ontbijt!
*Rijstmeel kun je ook vervangen door een ander soort meel.