Paarse herfstsalade met roodlof, biet en wortel

Herfstsalade

Het begin van de herfst geen nog zoveel mooie oogst. Er is bewaargroente die net geoogst is zoals biet, ui en peen maar ook nog volop bladgewas zoals slasoorten, winterpostelein, raapsteel en roodlof. Roodlof is net als witlof een groente met een bittertje. En juist deze bittere smaak zorgt ervoor dat je roodlof goed kunt combineren met wortel en biet omdat deze wortelgewassen zoetig smaken. Paarse herfstsalade met roodlof, biet en wortel is een prachtige herfstsalade.

Om de salade ´ton sur ton´ te houden heb ik gebruik gemaakt van paarse penen, rode ui en rode druiven. Prachtige kleuren in hetzelfde palet. Koken kan heel creatief zijn. Koken met kleur of op kleur. De diep paarse kleur in groenten en fruit geeft aan dat er veel antioxidanten in de diepe kleur zitten. Bosbessen maar ook bieten en paarse wortels zijn wat dat betreft echte ´krachtpatsers´. Antioxidanten, ik schrijf het wel vaker, beschermen onze cellen tegen beschadiging. Bittere groenten zoals spruitjes, witlof, artisjok en ook radicchio ondersteunen onze lever. Ook een goede reden om wat vaker een bittere groente op het menu te zetten. Ik had ook nog wat walnoten die ik de afgelopen maand heb gevonden. En die combineren ook heel fijn in deze salade. Kortom als je een blikvanger op tafel wil zetten waarin paarse groenten, gezondheid en alle smaken vertegenwoordigd zijn zou ik heel snel deze salade maken 🙂

Paarse herfstsalade met roodlof, biet en wortel
Ingrediënten:

Voor de salade:

  • 4 stronkjes roodlof
  • 500 gram biet
  • 400 gram wortel
  • 100 gram rode ui
  • klein trosje rode druiven
  • 100 gram walnoten

Voor de dressing:

  • 2 el grove mosterd
  • 3 el appelciderazijn
  • 6-10 el olijfolie
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1-2 el honing of ahornsiroop (voor volledig plantaardig)
  • snufje versgemalen zwarte peper

Herfstsalade
bereidingswijze:

Deze salade combineert niet alleen een variatie aan groenten maar ook een variatie aan bereidingswijzen. Kook daarom de bieten (ongeschild) in een pan met ruim water in een half uur beetgaar.
Verwarm tegelijkertijd de oven voor op 180 graden. Schil de wortels, snijd deze in de lengte in repen en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel de wortelstukjes met wat olijfolie en schuif ze in de oven. Grill ze in 20-30 minuten beetgaar.
Pel de ui en snijd ze in dunne halve ringen. Verwarm wat olijfolie in een koekenpan en bak de uien glazig om laag vuur (ongeveer 20 minuten, daar krijgen de uien een zoete smaak van).

Maak dan de dressing door het teentje knoflook uit te knijpen boven een bakje of potje. Ik gebruik er altijd een leeg en schoon jampotje voor omdat je dan de dressing makkelijk kan mengen. Doe er vervolgens de mosterd, azijn, honing/ahornsiroop en peper bij en meng goed door elkaar. Giet er dan de olijfolie bij en schud nog even heel goed totdat je een lobbige dressing hebt. Proef of de smaak je aanstaat en voeg eventueel nog wat olijfolie toe als de dressing te zuur is naar jouw smaak. De ene azijn is nou eenmaal wat zuurder dan de andere.

Snijd dan de roodlof in hele dunne reepjes. Leg ze op een schaal of in een kom en verdeel de warme, geschilde en in stukjes gesneden biet, geroosterde wortel en gebakken ui erover. Haal de druiven van de tros en snijd ze doormidden. Strooi de druiven en walnoten over de salade. Serveer de dressing apart. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel dressing hij of zij wil en blijft de salade lekker knapperig (eventuele restjes kun je dan ook makkelijk bewaren).

Deze salade is ook heel lekker met wat zachte geitenkaas.

Herfstsalade met radicchio

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.