Pompoenpitten-dadel bonbons

pompoenpitten-dadel bonbons

De laatste tijd heb ik ontzettend veel lief bezoek gehad omdat ik aan het herstellen was. De aanleiding is misschien niet zo leuk maar het hebben van sociale contact is reuze belangrijk. Als je kijkt naar onderzoeken die zijn gedaan in de ‘blue zones’ (de plekken op de wereld waar mensen het gezondst oud worden) zie je dat sociale verbondenheid één van de belangrijkste voorwaarde is voor gezondheid. Lichaamsbeweging, een doel hebben en veel groenten en fruit eten horen daar ook bij. Wanneer je samen eet sla je twee vliegen in één klap. Ik maak de laatste tijd vaak een super makkelijke traktatie voor mijn bezoek. Het duurde even voordat ik het recept online kon zetten omdat het lekkers meestal al op was voordat ik in de gelegenheid was om er een foto van te maken. Pompoenpitten-dadel bonbons .

Ik eet trouwens iedere dag pompoenpitten, meestal door een smoothie, geroosterd door een salade of als ‘crunch’ bij een vegetarisch gerecht. Pompoenpitten bevatten onder andere zink, ijzer, vitamine E en zijn een van de beste natuurlijke bronnen van magnesium. Verder kunnen ze de hartgezondheid verbeteren, zorgen voor een stabielere bloedglucose spiegel en bevatten ze veel vezels (belangrijk voor een goede darmwerking). Hoe mooi is het dan om deze pitten te verwerken in een lekkernij. Natuurlijk is het een ‘zoetje’ door de dadels en de chocolade maar juist door alle vezels en vetten een stuk gezonder dan een regulier koek of bonbon. Stiekem doe ik er ook nog wat tarwegras of spinaziepoeder door om het geheel nog wat groener en voedzamer te maken en tot nu toe vond iedereen die heeft geproefd het een traktatie.

Pompoenpitten-dadel bonbons
Ingrediënten:

  • 150 gram pompoenpitten
  • 100 gram pure chocolade (85%)
  • 150 gram dadels
  • optioneel 2 el tarwegras- of spinaziepoeder

Pompoenpitten-dadel bonbons (14 stukjes)
Bereidingswijze:

Week eerst de pompoenpitten minimaal 2 uur (mag ook langer, bijvoorbeeld een nacht). Door het weken van de pitten kun je het makkelijker verwerken maar een bijkomend voordeel is ook dat het fytinezuur verdwijnt. Ik heb er al eerder over geschreven, fytinezuur is een antinutrient. In principe kun je er wel wat van eten maar bij een overvloed (wanneer je bijvoorbeeld veel (te kort gerezen) brood, havermout en rauwe noten eet) kunnen bepaalde voedingstoffen minder goed opgenomen worden. Je kunt de pitten ook 48 uur weken (waarbij de het water wel regelmatig ververst) dan komt namelijk de ontkieming op gang. Daardoor ontstaan er meer voedingstoffen en is het geheel lichter verteerbaar.

Wanneer de pitten geweekt zijn doe ze samen met de dadels in de mengkom van je keukenmachine of blender. Meng het totdat het een samenhangende structuur heeft. Voeg eventueel wat tarwegras/ of spinaziepoeder toe en meng het geheel nog even door. Verwarm ondertussen de chocolade au bain marie. Bekleed vervolgens een cakeblik met bakpapier en stort hier het pompoen-dadels mengsel in. Duw aan en strijk glad met een lepel. Wanneer de chocolade gesmolten is giet je deze over de pompoen-dadel laag. Zorg ervoor dat de chocolade gelijkmatig verdeeld is en zet het bakblik in de koelkast. Na een paar uur is de chocolade hard. Stort het dan op een plank (pompoenpit-dadel gedeelte naar boven) en snijd er stukjes van (de chocolade kan breken maar dat is niet erg).

Enjoy!

pompoenpitten-dadel bonbons


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.