Herfst, de bladeren verkleuren, paddenstoelen verschijnen in grote getalen door het vochtige weer en de temperatuur daalt. Tijd voor verwarmende voeding. Er zijn van die typische groenten die ik associeer met de herfst. Pompoen is daar er uiteraard een van. Pompoensoep met kerrie is een heerlijke verwarmende soep met ontstekingsremmende eigenschappen.
Juist bij het wisselen van de seizoenen is het extra belangrijk om aandacht aan onze weerstand te besteden. Laaggradige ontstekingen (ontstekingen die je niet direct ziet of merkt) spelen een grote rol bij onze weerstand. Door veel groenten te eten, goede vetten te gebruiken, weinig suiker of snelle koolhydraten te eten en kruiden en/of specerijen te gebruiken kun je die ontstekingen tegen gaan. Kurkuma is, gecombineerd met peper en vet een mooie ontstekingsremmer waar al veel onderzoek naar gedaan is. In kerriepoeder zit ook kurkuma (oftewel geelwortel vandaar de prachtige kleur). Werken aan je gezondheid kan echt heel lekker zijn.
Maak allereerst de pompoen schoon (biologische oranje pompoen hoef je niet te schillen, flespompoen ook niet) door de pitten eruit te scheppen en vervolgens in stukken te snijden. Zelf vind ik het altijd het lekkerst om de pompoen eerst te roosteren in de oven, maar dat hoeft niet. Wil je dit wel doen bekleed dan een bakplaat met bakpapier en verdeel hierover de pompoenstukken. Zet de bakplaat een half uur in de oven op 180 graden. Terwijl de pompoen in de oven staat kun je dan de ui en knoflook pellen en snipperen. Haal de zaadjes uit de peper en snijd deze in stukken. Het hoeft allemaal niet zo fijn omdat je de soep uiteindelijk toch gaat pureren.
Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui, knoflook en peper op zacht vuur. Voeg na een minuut of 5 de specerijen toe en bak ze even mee totdat ze gaan geuren. Giet vervolgens de bouillon bij het mengsel en voeg de geroosterde pompoen toe. Als je de pompoen niet hebt geroosterd voeg je de pompoen ook toe. Wanneer je de pompoen wel hebt geroosterd laat je het geheel nog een minuut of 10 koken. Rauwe pompoen heeft langer nodig, hou afhankelijk van de grote van de stukken 20 tot 30 minuten aan.
Rooster ondertussen de pitten in een droge koekenpan.
Pureer de soep met een staafmixer wanneer de pompoen gaar is. Maak op smaak met citroensap. Mocht de soep te dik zijn kun je wat water toevoegen. Strooi de pitten over de soep. Deze pompoensoep is ook heel lekker met wat in blokjes gesneden avocado erin.
En mocht je nog wat pompoen over hebben, er zijn nog zoveel andere lekkere gerechten te maken met pompoen. Wat dacht je van pompoensmoothie, pompoencake, pompoenpannenkoekjes, wafels of een heerlijke curry?