Er is een nieuw kookboek in mijn leven. Dat gebeurt regelmatig :). Omdat we sinds afgelopen november in het gelukkige bezit zijn van een huisje in Zweden ligt mijn focus ook op de Scandinavische keuken. Het boek The green kitchen travels heb ik al een paar jaar in mijn bezit maar nu is daar The green kitchen bij gekomen. Je kent ze misschien wel, David en Luise. Ze wonen in Stockholm en koken er lustig op los. Ze zijn gek op groenten en hebben inmiddels al vijf kookboeken op hun naam staan. Natuurlijk zijn er altijd een paar recepten die ik uit wil proberen. Het eerste recept dat ik maakte waren proteïne repen. Lekker voor mee na het sporten (of gewoon bij de thee haha). Natuurlijk paste ik ze net een beetje aan (eigenwijze ik). Proteïne repen met hennep en berberis maakte ik ervan. Omdat ik zuurbessen een lekkere frisse tegenhanger vind in deze beste zoete repen. Je zou ook gojibessen kunnen gebruiken of cranberry.
Veel ogenschijnlijk gezonde repen bevatten toch vaak veel minder gezonde ingrediënten. Door ze zelf te maken weet je precies wat er in een reep zit. Een volgende keer zou ik een deel van de dadels vervangen door gedroogde abrikozen, net weer wat andere vezels en voedingsstoffen. Wil je verschillende soorten repen maken? Wat dacht je van deze energierepen met noten en pitten of deze frisse citroenrepen met veel vezels.
Doe de pompoenpitten in de mengkom van de blender of keukenmachine en hak ze grof.
Haal ze uit de mengkom en doe ze samen met de koksrasp, chiazaad, hennepzaad, hennepeiwit, zout, kaneel, maanzaad en berberisbesjes in een kom.
Meng vervolgens de dadels met de kokosolie en cacaopoeder in de keukenmachine of blender tot een smeuïge pasta. Mocht je geen goede zachte dadels kunnen vinden kun je de dadels ook eerst even laten weken in wat warm water of een klein scheutje water aan het mengsel toevoegen. Meng ook de havermout even mee. Doe het zachte mengsel bij de droge ingrediënten en kneed het door. Dit gaat het beste met je handen :). Bekleed een bakvorm met bakpapier en verdeel het mengsel. Druk goed aan en bestrooi vervolgens met zonnebloempitten. Zet de vorm in de koekkast en laat een uur koelen. Vervolgens kan je er repen van snijden. Bewaar ze in een goed afgesloten bak in de koelkast, ze zijn zeker een week houdbaar en je kunt ze ook invriezen. Enjoy je eigen proteïnebars!