Steunen en zuchten of genieten

Méditerranée

Als ik, om acht uur ’s morgens, de schuifpui open en naar buiten loop om de kippen uit hun nachthok te bevrijden, overvalt me een vakantiegevoel. Het is warm, zo warm dat ik ,gekleed in hemdje en korte broek me waan in een mediterraan land. Ik gok dat het al een graad of 25 is.

Even later loop ik met de hond een blokje om, ik verbeeld me dat het kanaal waaraan we wonen de Middellandse zee is. Het gras is droog, zoals je dat ook op vakantie in Frankrijk ziet, grote gele plekken, hooi in wording.

Je ziet het groeien

Weer later fiets ik naar onze tuin. Bij het moestuincomplex is goed te zien dat de warmte vruchten afwerpt, letterlijk en figuurlijk. Bessenstruiken hangen bomvol trossen rode, zwarte of witte vruchten, aardbeien glimmen in de zon en de eerste frambozen roepen om geplukt te worden. Helaas is deze oogst van onze buurtuinders. Onze tuin is in een andere staat. Dit jaar hebben we een zogenaamde “starterstuin”. De collega starters waren blijkbaar niet zo enthousiast, met als gevolg dat ons tuintje aan alle kanten grenst aan onkruidvelden. Houdt dat maar eens buiten de perken… Binnen de perken is geen enkel probleem. Mijn voornemen om de strijd aan te gaan met ongewenst groen heb ik onderweg al laten waaien. Ik geef water, wieden doen we wel weer bij minder mediterrane temperaturen. Sinds eergisteren zijn een aantal bolcourgettes een keer zo groot geworden en ook de artisjokken zie je bijna groeien. De sla kan bijna geoogst worden, in combinatie met borage (komkommerkruid), de bloemen van Oost-Indische kers en goudsbloemen, een spektakel op je bord.

Onderweg terug naar huis snuif ik de geur op van warmte en pas gemaaid gras. Ik fiets langzaam. Thuis instaleer ik me met een drankje op de loungebank. Het ruisen van de zee en het loungemuziekje op de achtergrond missen, maar voor de rest waan ik me, met mijn ogen dicht, op een subtropisch strand. Wat je met de juiste instelling en de nodige verbeelding al niet kunt doen.

Steunen en zuchten of genieten

Ik zou ook kunnen steunen en zuchten dat het zo vreselijk warm is (of echt te heet). Dat het niet normaal is als om 11 uur ’s morgens de thermometer de 30 graden al aantikt en klagen over het zweet dat me aan alle kanten uitbreekt. Maar dat doe ik niet, ik kies ervoor om ervan te genieten.

Het is wetenschappelijk bewezen dat optimisme goed is voor je gezondheid. Optimistische vrouwen hebben een langere levensverwachting dan pessimistische vrouwen. Optimisme blijkt goed te zijn voor je hart, je minder gevoelig te maken voor depressies, je bloeddruk te verlagen en het kost optimistische mensen minder moeite om gezonde keuzes te maken. Niet alleen positief denken, maar ook op vakantie gaan heeft een positieve invloed op de gezondheid. Een vakantie is goed tegen stress, verlaagt de bloeddruk en doet je langer leven. Dus als je positief denkt op vakantie is dat echt super gezond ! (mijn, niet wetenschappelijk onderbouwde, conclusie).

Ik rek me nog eens uit, het is heet, ik doe niets en toch voel ik overal zweet. Pffffff, lekker hoor.

rieten hartje zomer

 

Deze blog is ook verschenen op: www.gezondnu.nl

1 Comment

  1. Marion schreef:

    Nog geen jaar geleden lag ik er zo zuchtend, steunend, puffend en klagend bij. Toen was het volgens mij niet eens zo warm als dit jaar en toch had ik dit jaar amper last van de warmte. Pure mijn mindset. Precies wat jij zegt. Waan je lekker in Zuid-Frankrijk. Doe alsof je op een onbewoond eiland bent en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.