Thuiskomen in Frankrijk bij Le Moulin des Comtes

Thuiskomen bij Le Moulin des Comtes

Het is een soort van thuiskomen. Bovenop de heuvel heb je een mooi uitzicht. Glooiend groen, de mesthoop met daarop pompoenen, paardjes is de wei. Het is en blijft voor mij een magische plek, Le Moulin des Comtes, het thuis van Ton en Anneke. Armen om me heen, knuffels, een kop thee en bijkletsen. Ik verken de moestuin en pluk wat frambozen. De sensatie van de fluweelzachte vruchtjes in mijn mond en de volle zoete smaak explosie toveren als vanzelf een glimlach op mijn gezicht.

Retraite

Ik knuffel Suus,één van de katten, maak kennis met Jean de Haan en zijn scharrelende dames. Ik luister na het rustgevende geluid van de rivier die altijd zijn weg weet te vinden. De retraitetent staat in de tuin te wachten op haar gasten. Twee jaar geleden was de tent mijn veilige onderkomen en nam ik deel aan deze retraite. Nu mag ik voor de tweede keer helpen om samen met de gastheer (en kok) de lekkerste biologisch-vegetarische maaltijden bereiden.

We koken deze keer voor tien personen. De keuken is ons domein. ’s Morgens begint de dag met yoga en meditatie gevolgd door een heerlijk ontbijt. Daar hoef ik niets aan te doen, de dag op deze manier starten voelt als pure luxe. Wanneer ik mijn yoga outfit heb omgeruild voor mij casual keuken outfit gaat het beginnen. Gedurende de hele week snij ik uien, hak ik peterselie, schil ik aardappels, ontvel ik perziken, blancheer ik doperwtjes en klop ik lobbige dressing. Het is hard werken maar heerlijk overzichtelijk.

Biologisch-vegetarisch eten

Iedere dag worden de maaltijden gewaardeerd door de gasten. Zeven prachtige vrouwen ieder met hun eigen verhaal. Aan het begin van de week verzuchten een aantal dat ze wel zullen aankomen door dat lekkere eten. Maar niets is minder waar. Juist de combinatie van inspanning en ontspanning, het feit dat we bewust zijn van wat we in onze mond stoppen, dat er samen genoten wordt van de maaltijden en dat we biologisch- vegetarisch eten, zorgt ervoor dat ons lichaam gevoed wordt zonder gewichtstoename.

We maken de lekkerste dingen. Halverwege de week word ik gepromoveerd tot chef styling. Pitje hier, druppeltje olie daar en altijd is er weer het frisse groen van peterselie. Superfood peterselie! Je kunt het zo gek niet bedenken of peterselie helpt. Peterselie is rijk aan vitamine C, bevordert de aanmaak van vitamine B12, het helpt het bloed te zuiveren en bevat meer ijzer dan spinazie. Het stimuleert de spijsvertering en helpt tegen een slechte adem. Kortom, je kunt niet zonder. Belangrijk om te weten is dat je peterselie rauw moet eten om de voedingsstoffen van deze groene krachtpatser optimaal te kunnen benutten.

Naar huis gaan en opnieuw thuiskomen

Na een week zijn we uitgekookt, moe maar voldaan. De gasten vertrekken huiswaarts, opgeladen en geïnspireerd. Voordat ook ik huiswaarts keer, geniet ik van een prachtige wandeling, de laatste frambozen en een fantastisch chique Frans diner bovenop de berg van het naastgelegen dorp. De laatste ochtend zijn er weer knuffels en armen om me heen. Een tijdelijk afscheid. Ik ga naar huis en kom opnieuw thuis.

Home is where the heart is.

Franse oogst

Deze blog is ook verschenen op: www.gezondnu.nl

 

4 Comments

 1. Myrthe schreef:

  Ha Sien, dank je wel voor je berichtje!

 2. Sien Tooms schreef:

  Hoi Myrthe, je hebt weer lekker gekookt. Klinkt heerlijk zo’n weekje. Ik kwam je tegen in het Agora boek en dacht,kom ik Myrthe niet tegen in de Vrouw dan wel in het Agora boek. Leuk om je weer even te zien. Groetjes Sien

 3. ilonka van der sijde schreef:

  Bij ieder nieuw blog denk ik; nu schrijf ik ook een kleine gevatte reactie, maar helaas het zit er bij mij niet in!
  Ook deze keer raakte je me weer met je vlotte schrijftrant en wilde ik ook wel zo’n framboos proeven, even in die keuken kijken en een plukje peterselie bietsen.
  Knuffel van je trotse moeder!!

 4. Anneke Kaandorp schreef:

  Hmmmmm, dat klinkt heerlijk, waar is dat 🙂

  Lieve Myrthe, het was superfijn dat je er was en jouw speciale ’touch’ meegaf aan deze prachtige week! En wat fijn toch dat het voor jou zo voelt als thuiskomen. Ik kijk er nu al naar uit om je hier weer terug te zien. Mijn armen in gedachten om je heen. Anneke…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.