Tomaten-pastinaaksoep met prei

Tomaten-pastinaaksoep met prei

Hoe waren jullie kerstdagen? Hopelijk gezellig, warm, knus en met je lieven om je heen. Ook al realiseer ik me dat de kerstdagen juist voor heel veel mensen een moeilijke tijd is. Helemaal nu in deze C tijd. Eenzaamheid, de donkere dagen, de overvloed in de supermarkt, de reclames op de televisie van hoe gezellig het zou moeten zijn. Niet iedereen is in de omstandigheden om er ook daadwerkelijk iets gezelligs van te maken. Het maakt me vaak dankbaar en verdrietig tegelijk. En ik kan dat gevoel niet zo goed ´duiden´. Nou ja misschien lees je dit en weet je precies wat ik bedoel. Mijn kerstdagen waren bijzonder liefdevol, met een lach en een traan. En nu is het tijd voor soep (soepele overgang ;)). Tomaten-pastinaaksoep met prei. Super simpel, hartverwarmend met een licht zoetje. Pastinaak is wat mij betreft een fijne soep groente. Deze soep van pastinaak en kastanjechampignons is ook heel lekker (en je ziet aan de foto wel dat ik deze al heel lang geleden maakt). Maar je kunt pastinaak ook als groente gebruiken in je dessert of ontbijt zoals in deze crumble.

Tomaten-pastinaaksoep met prei
ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 grote pastinaak (300 gram)
  • 2 rode uien
  • 1/2 fles tomatenpasata (± 300 ml)
  • 1 teen knoflook
  • snufje kurkuma
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 dunne prei
  • 1 el witte balsamicoazijn
  • vers gemalen zwarte peper
  • optioneel kikkererwten voor extra vulling

Hartverwarmende soep
bereidingswijze:

Pel en snipper allereerst de ui en knoflook. Verwarm een pan met dikke bodem en giet er een scheutje olijfolie in. Fruit de ui en knoflook met de tomatenpuree en kurkuma. Schil ondertussen de pastinaak en snijd in blokjes. Voeg deze ook toe aan de pan en bak even mee. Voeg vervolgens de bouillon en pasata toe. . Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken. Snijd ondertussen de prei in dunne halve ringetjes. Wanneer de pastinaak gaar is na 15 minuten (dat ligt eraan hoe groot de blokjes zijn die je hebt gesneden) kun je de soep pureren met de staafmixer. Anders laat je het nog even koken totdat de pastinaak gaar is. Voeg vervolgens de prei toe en maak de soep op smaak met een beetje balsamico azijn en zwarte peper. Mocht je de soep willen eten als maaltijd kun je er ook nog wat gare kikkererwten aan toevoegen. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.