Tomatensoep met zoete aardappel en onkruid

Tomaat en zoete aardappel vind ik echt een heerlijke combinatie. Het zure van de tomaat en het zoete van de bataat passen perfect bij elkaar. Deze combinatie paste ik al eerder toe in soep. Deze soep is trouwens geinspireerd op een recept van Rineke Dijkinga maar ik gaf er mijn eigen twist aan. Tomatensoep met zoete aardappel en onkruid , een recept voor een grote pan met soep zodat je er makkelijk twee dagen van kan genieten.

Mijn basis voor soep is altijd ui en knoflook, er gaat trouwens sowieso geen dag voorbij dat wij geen ui en knoflook eten. Buiten het feit dat het fijne en voordelige smaakmakers zijn bevatten ze veel vitaminen en mineralen. Uien en knoflook hebben weerstandverhogende eigenschappen. Ze horen bij de familie van de allium, net als prei, bieslook, daslook en sjalotjes. In deze soep heb ik een variatie uit de familie gebruikt, prei, ui, knoflook en daslook. Natuurlijk kan je de wilde planten (onkruid) weglaten maar juist in het voorjaar hebben deze planten een zuiverende werking.

Mocht je de soep in de winter maken kun je er ook wat winterpostelein of (diepvries) spinazie in doen.

Tomatensoep met zoete aardappel en onkruid (6-8 personen)
Ingredienten:

  • 2 zoete aardappels (oranje)
  • 1 grote prei
  • 2 rode uien
  • 400 gram tomatenblokjes (1 blik)
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 liter tomatensap
  • 2 el Italiaanse kruiden
  • 1 tl kurkuma
  • 1,5 liter groentenbouillon
  • flinke hand brandnetel en kleefkruid
  • 2 el olijfolie
  • 10 bladeren daslook

Tomatensoep met zoete aardappel
Bereidingswijze:

Pel en snipper allereerst de ui en knoflook. Was de prei en snijd deze in ringen. Verwarm vervolgens de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hier in de ui, knoflook en prei. Schil ondertussen de zoete aardappels en snijd deze in niet te grote stukken. Voeg de zoete aardappel toe samen met de Italiaanse kruiden en kurkuma. Bak nog even zachtjes mee. Giet vervolgens de bouillon en tomatensap bij de groenten evenals de tomatenblokjes. Kook het geheel in een minuut of 10 gaar.

Was ondertussen de brandnetel en kleefkruid met heet water en hak fijn. Spoel de daslook met koud water en hak deze ook.

Wanneer de zoete aardappel gaar is pureer je de soep met behulp van een staafmixer. Doe vervolgens de brandnetel en kleefkruid in de soep en laat het geheel nog een paar minuten zachtjes koken.

Giet de soep in kommen en garneer royaal met gehakte daslook.
Eet smakelijk! Lekker in combinatie met een broodje kruidenboter of daslookboter 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.