vegan/vegetarische nasi met broccoli

Kruiden en specerijen zijn onmisbaar in mijn keuken. Ik vind het namelijk fascinerend hoeveel kracht een klein theelepeltje van het een of ander kan hebben. Kruiden bevatten over het algemeen een enorme concentratie aan antioxidanten, ze werken ontstekingsremmend of ondersteunen de spijsvertering. Niet zo gek dat kruiden en specerijen daarom ook een grote rol spelen in zowel gangbare- als alternatieve geneeswijze. Ook in de Chinese geneeskunde en Ayurveda spelen ze een rol. Maar buiten het feit dat ze heel gezond zijn, zijn het ook echte smaakmakers. Vegan/vegetarische nasi met broccoli bevat Chinees 5 kruidenmengsel.

Dit mengsel bestaat uit: kaneel, kruidnagel, venkelzaad, steranijs en
szechuanpeper. Ontstekingsremmers en spijsverteringondersteuners. Vaak wordt nasi gemaakt op de Indische wijze met een mengsel van komijn, koriander, kurkuma, laos, sereh, knoflook en gember. Ook lekker en ook deze kruiden hebben een ontstekingsremmende werking en ondersteunen de spijsvertering. Altijd fijn als je kolen eet, die zijn vaak iets zwaarder verteerbaar en dan kunnen kruiden als komijn en venkelzaad helpen.

Deze keer gebruikte ik als eiwitbron gerookte tofu. Gewoon omdat ik het een keer wilde proberen. Eerder schreef ik al over het feit dat ik niet bijzonder gek ben op soja ondanks het feit dat je er heerlijke taart of chocolademousse van kan maken. Niet iedereen kan soja goed veteren en het wordt in veel producten toegevoegd zodat je er ongemerkt al best wat van binnen kan krijgen.Wanneer ik soja eet dan kies ik het liefst voor een gefermenteerd product zoals tempeh. Maar ik ben ook een groot voorstander van alles een keer proberen en variatie dus gebruikte ik gerookte tofu. Ik vind het niet heel bijzonder dus wat mij betreft kun je het ook prima vervangen door tempeh of in reepjes gesneden omelet.
Het ligt eraan of je kiest voor vegetarisch of veganistisch.

Vegan/vegetarische nasi met broccoli
Ingrediënten:

  • 1 kop volkoren basmatirijst
  • 2 uien
  • 300 gram wortel
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 spitskool (250 gram)
  • 1 stronk broccoli (alleen de roosjes)
  • 4 cm verse gember
  • 1/2 rode peper
  • 2 tl Chinees 5 kruidenpoeder
  • 200 gram tofu/tempeh of een omelet in reepjes
  • 2 – 3 el tamari
  • 2 el limoensap
  • handje sesamzaad
  • 3 el sesamolie (of kokosolie)
  • zout naar smaak

Nasi met broccoli
Bereiding:

Kook allereerst de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking maar zorg ervoor dat je de rijst niet te gaar kookt. Doe er in de laatste minuten van de kooktijd een beetje zout bij.
Giet de rijst na de kooktijd af en laat even staan.

Pel ondertussen de ui en knoflook en snipper deze fijn. Schil de gember en ontdoe de peper van zaden. Hak vervolgens de gember en peper fijn.

Verdeel de broccoli in roosjes en stoom deze 10 minuten boven een pan kokend water (gaat prima in een vergiet). Schud af en toe even om.

Rooster ondertussen de sesamzaadjes een paar minuten in een droge koekenpan.

Verwarm dan de olie in een wok en bak hierin de ui, knoflook, gember en peper en bak op matig vuur totdat de ui glazig is.

Snijd ondertussen de kool in dunne reepjes en de wortel julienne (ik deed dit met de keukenmachine, zo klaar). Verdeel de tofu in blokjes. (Wanneer je ei gebruikt kan je alvast een omelet bakken van vier eieren maar deze voeg je pas op het laatst toe.)

Wanneer de ui glazig is voeg je de Chinese 5 kruiden toe, bak even mee totdat het gaat geuren. Doe dan de tofu erbij en bak even mee. Zet het vuur iets hoger en voeg dan ook de wortel en kool toe. Roerbak kort op hoog vuur. Voeg vervolgens de rijst toe en schep luchtig om. Bak het geheel nog een paar minuten. Maak de nasi op smaak met tamari, limoensap en eventueel nog wat zout.

Serveer met de gestoomde broccoli en het sesamzaad.
Lekker met gado gado (recept volgt spoedig ;)).

vegan/vegetarische nasi met broccoli



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.