Thee, ik ben er gek op en drink het dan ook de hele dag door.
Ieder soort thee heeft zijn eigen smaak en eigenschappen. Meestal drink ik kruidenthee, witte of groene thee en altijd van biologische kwaliteit. Het is namelijk zo dat ‘gangbare thee’ vaak verschillende soorten chemicaliën bevatten en er ook kunstmatige smaak en/of suiker wordt toegevoegd. Soms zijn de zakjes van gangbare thee van een soort plastic.
Voor mij redenen genoeg om alleen maar biologische thee te kopen.
Tijdens een van de lessen natuurvoeding bracht docent Mark van Galien zelfgemaakte verwarmende chai mee. Chai is in verschillende landen het woord voor thee maar in Nederland koppelen we het vaak aan India.
Er is geen eenduidig recept voor chai dus deel ik graag het recept van ‘Marks chai’ met je.
Ook hiervoor geldt dat je, naar mijn mening, het beste biologische kruiden en specerijen kunt gebruiken omdat ‘gangbare’ worden doorgestraald. En ook al zegt het voedingscentrum dat, “doorstralen onder de juiste omstandigheden geen negatieve invloed op de voedingswaarde van het voedsel heeft”, geloof ik dat toch niet helemaal.
Biologisch producten mogen niet doorstraald worden.
Doe alle specerijen in een vijzel en vermaal de specerijen tot grove stukjes.
Breng een liter water aan de kook en voeg de specerijen toe.
Laat het geheel twintig minuten koken met de deksel op de pan (er komt etherische olie vrij).
Zeef dan de thee en giet het in een thermoskan of theepot.
Je kunt er naar eigen creativiteit ook nog andere specerijen aan toevoegen.
Zelf maak ik er ook wel eens chai latte van door er een deciliter opgeschuimde amandelmelk aan toe te voegen.
Ook heel lekker.