Mensen die mij kennen weten dat ik geen zoetekauw ben, deze koekjes zijn dan ook niet heel zoet maar wel echt een zoet tussendoortje, dat komt mede door de anijszaadjes in de koekjes. Heerlijk bij een kopje thee. En het mooie van deze winterse havermoutkoekjes is dat ze ook nog eens heel veel gezonde ingrediënten bevatten en relatief weinig suiker. Wat ik ook heel fijn vind van deze koekjes is dat ze super knapperig zijn en dat je ze in een goed afgesloten blik of pot makkelijk een week vers houdt.
Maar ik weet eigenlijk niet of dat nou zo nodig is, ze zijn te lekker om te bewaren. Voor al mijn gerechten en dus recepten gebruik ik zoveel mogelijk biologische producten. Vooral bij het gebruik van sinaasappelrasp is dat van belang omdat je geen bestrijdingsmiddelen in je koekjes wilt hebben.
Mocht je liever koekjes bakken waar geen suiker in gebruikt wordt dan zijn deze havermoutkoekjes met appel of deze havermoutkoekjes met chocolade en banaan een goed alternatief.
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier.
Mix de boter (op kamertemperatuur) met de suiker tot een romige massa. Voeg dan het ei, de rasp van de sinaasappel en het anijszaad toe en meng het goed door elkaar. Roer er vervolgens de cranberry’s door.
Doe speltmeel, havermout, bakpoeder en de snuf zout in een kom en meng goed door elkaar. Voeg het vloeibare mengsel er aan toe en meng door elkaar met een spatel of met vochtige handen. Vorm vervolgens kleine balletjes van die je een beetje platdrukt op de plaat. Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de winterse havermoutkoekjes 25 minuten totdat ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster, zo worden ze heerlijk krokant. Ik vind het lekker om ze te garneren met pure chocolade maar daarvoor moeten de koekjes wel helemaal afgekoeld voor zijn. Smelt hiervoor de chocolade au bain-marie en decoreer dan de afgekoelde koekjes nonchalant met de chocolade door met een theelepel zigzaggende bewegingen te maken.