Bloemkool, een groente die zo veelzijdig is. Je kunt er soep van maken, verwerken tot ´brood´ op verschillende manieren, door een curry roeren of je kunt er ´steaks´ van maken. Bloemkoolsteak, een lekkere vleesvervanger met een Italiaans tintje. Manlief had dit naar me doorgestuurd nadat hij een filmpje had gezien op Instagram. Ik ben altijd in voor een experiment dus ging ik aan de slag met uiteraard een eigen twist.
De bloemkoolsteaks werden goed ontvangen in huize Johansen :). We aten met z´n drieën een hele (maar niet al te grote) bloemkool, 400 gram sperziebonen in een pittige tomatensaus en wortelsalade van 3 grote wortels. Toen hadden we onze groentjes wel weer gehad voor de avond. Zo is het helemaal niet moeilijk om veel groenten te eten. En ook qua eiwitten kun je in een groenten rijke maaltijd volop variëren. Ik deed dat door gebruik te maken van ei, kaas, pitten, zaden en bonen.
Voor de steak:
Verwarm allereerst de oven voor op 160 graden (hetelucht).
Snijd dan het groen van de bloemkoolstronk en leg de bloemkool op een plank. Snijd er vervolgens plakken van ongeveer 1,5 cm. Het kan zo zijn dat de buitenste plakken wat uit elkaar vallen maar dat is niet erg. Die ´plakken´ we later weer aan elkaar.
Maak een ´beslag´ door twee eieren te breken boven een diep bord of schaal, daar de yoghurt aan toe te voegen en een teentje knoflook boven uit te knijpen. Meng het tot een egaal beslag, maak op smaak met wat peper er zout. Verwarm een beetje kokosolie of ghee in een koekenpan. Wentel de ´steaks´ 1 voor 1 door het ´beslag´ en leg ze daarna in de pan. Bak ze in een paar minuten goudbruin op beide kanten.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de gebakken plakken bloemkool op.
Beleg de plakken bloemkool met een plak mozzarella, tomaat en bestrooi met wat Italiaanse kruiden.
Zet ze in de voorverwarmde oven en bak ze in 20-25 minuten beetgaar.
Niet de mooiste foto maar anders waren ze op :).