Haverbrood met zongedroogde tomaten en olijven (glutenvrij)

Haverbrood met zongedroogde tomaten en olijven (glutenvrij)

Brood bakken is echt een ambacht. Ik heb wel eens mijn eigen zuurdesem gemaakt maar dat was met recht zuur… Ook heb ik wel eens brood gebakken met gist. Een nacht rijzen, kneden totdat je spierballen hebt en dan… toch nog een tegenvallend resultaat. Gelukkig zijn er ook makkelijkere manieren om brood te bakken. Eerder bakte ik al deze rozijnenbollen en dit sodabrood. En nu experimenteerde ik met als resultaat weer een ander soort brood. Haverbrood met zongedroogde tomaten en olijven (glutenvrij) . Knapperig van buiten, zacht van binnen. Wel wat compact want het is een glutenvrij broodje zonder gist of desem.

Door de combinatie van bakingsoda en appelciderazijn rijst het wel iets. Die combinatie is ook favoriet in mijn bananenbroden zoals deze ontbijtkoek en deze chocoladecake. Door de toevoeging van zongedroogde tomaatjes, Italiaanse kruiden en olijven krijgt het echt een mediterraan smaakje. Helemaal wanneer je een plak besmeert met deze spread. Kop goed gevulde soep erbij en je hebt een complete maaltijd.

Haverbrood met zongedroogde tomaten en olijven (glutenvrij)
Ingrediënten:

  • 250 gram havermeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 10 gram psylliumvezels**
  • 2 eieren
  • 12 Kalamata olijven
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 4 zongedroogde tomaten op olijfolie
  • 3o ml olijfolie
  • 175 ml warm water
  • 1 tl bakingsoda
  • flinke snuf zout
  • 1 eetlepel appelciderazijn
  • optioneel wat zeekraalzilt*
  • handje pompoenpitten

Haverbrood met zongedroogde tomaten en olijven
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Bekleed een cake- of broodvorm met bakpapier.

Snijd de zongedroogde tomaten in stukjes en de olijven in plakjes. Doe dan havermeel met boekweitmeel, psylliumvezels, zout, zeekraalzilt, bakingsoda en Italiaanse kruiden in een kom, meng het door elkaar. Breek de eieren in een ander kommetje en klop ze los. Giet de opgeklopte eieren, olijfolie en water bij het meelmengsel en mix het met een mixer met deeghaken door elkaar. Voeg vervolgens de appelciderazijn en meng het geheel nogmaals goed door. Meng tot slot de stukjes olijf en tomaat door het deeg heen. Het blijft een plakkerig deeg.

Spatel het deeg uit de kom in de vorm, verdeel het gelijkmatig en duw hier en daar een beetje aan. Druk als laatste de pompoenpitten zachtjes in het deeg. Zet het brood voor ongeveer 35 minuten in de oven.
Het is gaar als het ‘hol’ klinkt als je er op klopt.

Haverbrood met zongedroogde tomaten en olijven (glutenvrij)

Laat het even iets afkoelen totdat je het snijdt. Lauwwarm erg lekker. Goed verpakt ,(nadat het helemaal is afgekoeld), kan je dit broodje een dag bewaren maar hoe verser hoe lekkerder.

Haverbrood met zongedroogde tomaten en olijven (glutenvrij)



*Zeekraalzilt is verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels. Het bestaat uit vermalen zeekraal. In gangbaar brood is standaard gejodeerd zout toegevoegd, dat heeft biologisch brood niet. Hierin wordt vaak zeezout gebruikt, door zeekraalzilt toe te voegen voeg je jodium toe aan je brood. Jodium is een belangrijk spoorelement dat zorgt voor een goede werking van de schildklier.

*Psylliumvezels zorgen voor binding in dit brood omdat ze veel vocht opnemen. Verder stimuleren ze de stoelgang en ondersteunen de darmen. Ook zorgen ze voor een meer verzadigd gevoel en een betere/gelijkmatigere bloedsuikerspiegel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.