Hoewel ik nog nooit in India ben geweest kan ik wel erg genieten van Indiaas eten. Het liefst van een tafel vol gerechtjes met allerlei smaken, kleuren, geuren en texturen. Ik maak eigenlijk altijd extra veel zodat al het lekkers de volgende dag nog als lunch kan dienen. Indiase dahl van rode linzen kan trouwens ook makkelijk omgetoverd worden tot een lekker verwarmend soepje.
Eerder deelde ik al een recept voor zonnige gele dahl. Heel lekker met de geroosterde bloemkool, de wortelpannenkoekjes en citroenrijst. Deze dahl is rood door de linzen en het gebruik van pittige paprikapoeder en tomaat. Nou is paprikapoeder niet direct een een kruid dat hoort bij de Indiase keuken maar goed, creatieve kookvrijheid. Geelwortel, saffraan, komijn, koriander en kardemom (een van mijn favorieten) zijn de kruiden die veel toegepast worden in de Indiase keuken. Maar ook mosterdzaad en kerrieblad. Zo kun je naar hartenlust variëren.
Ik ben trouwens ook gek op linzen. Jij ook? Ik probeer in ieder geval een keer per week linzen of bonen te eten (dat lukt eigenlijk altijd). Peulvruchten bevatten eiwitten, koolhydraten en veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking. De meeste mensen eten niet alleen te weinig groenten maar ook te weinig vezels. Door soep te maken met bonen en veel groenten zorg je ervoor dat je op een makkelijke manier aan meer variatie komt. Een goed gevulde soep eten als lunch is ook een mooi alternatief voor het Nederlandse bammetje met kaas.
Maar goed ik dwaal af, dahl dus…
Pel de ui(en) en snipper deze. Schil de gember en hak deze in kleine stukjes. Spoel de linzen af onder de kraan en laat ze uitlekken in een vergiet (je kunt ze ook een half uurtje voorweken).
Verwarm dan de kokosolie of ghee in een pan en fruit hierin de ui en gember. Voeg dan de specerijen toe (zonder het zout) en bak ze even mee totdat ze gaan geuren. Doe er dan de tomatenpuree bij en bak dit ook mee. Als je van pittig houdt kun je er ook een fijn gesneden rood pepertje aan toevoegen.
Voeg vervolgens de linzen en het water toe. Kook de linzen gaar. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Mocht het geheel te droog worden doe er dan nog een beetje water bij. Doe aan het einde van de kooktijd een beetje zout bij de linzen. Ik doe dat expres niet aan het begin omdat zout de velletjes van peulvruchten wat stugger laat.
Snij ondertussen de cherry tomaat in kwarten of een gewone tomaat in blokjes. Voeg deze toe aan de dahl. Maak op smaak met citroensap, eventueel wat extra kruiden en verse koriander. Zelf vind ik dahl het lekkerst als de smaken wat meer doorgetrokken zijn (’s morgens of de dag ervoor maken is een optie).