Pompoen-wortelsoep met baharat (vegan)

Pompoenen blijven, mits koel en droog bewaard, een hele tijd houdbaar. Een echte winterse bewaargroente. En het fijne van pompoen is dat je door de kruiden en andere toevoegingen kunt bepalen welke smaak de boventoon voert. Zo kun je Thaise pompoensoep maken door citroengras en kokosmelk toe te voegen. Of meer een fruitige smaak creëren door mandarijn te verwerken. Voor deze pompoensoep gebruikte ik een kruidenmengsel afkomstig uit het Midden-Oosten. Baharat. Dit is een mengsel van koriander, paprika, nootmuskaat, kardemom, komijn, kruidnagel, kaneel en peper.
Je kunt het zelf mengen of kant en klaar kopen. Ik ging deze keer voor het laatste (gemak dient de mens ;)).
Pompoen-wortelsoep met baharat is een lekkere verwarmende wintersoep.

Om er een maaltijdsoep van te maken zou je wat couscous, kikkererwten en pompoenpitten toe kunnen voegen.

Pompoen-wortelsoep met baharat
Ingrediënten:

  • 500 gram pompoen
  • 100 gram (rode)ui
  • 300 gram  winterwortel
  • 3 tenen knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 1/2 rode peper (als je niet van pittig houdt laat je deze weg)
  • 2 el baharat
  • scheut citroensap
  • keltisch zeezout
  • 1,25 liter water (of iets meer)

Pompoen-wortelsoep met baharat
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

Ik hou erg van geroosterde groenten en met name bij pompoen en wortel vind ik dat altijd echt iets toevoegen. Schil en pel de ui en snijd deze samen met de pompoen en wortel in stukken. Leg deze samen met de tenen knoflook (in velletje) op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en zet de schaal voor 20 minuten in de oven. Snijd ondertussen het halve rode pepertje in kleine stukjes.

Doe na de 20 minuten de groenten in een (soep)pan. Ontdoe de knoflook van het schilletje. Bak de groenten een paar minuten op zacht vuur met de baharat (eventueel nog wat olijfolie toevoegen) en de rode peper. Voeg dan het water toe en een flinke snuf zout. Laat de soep een minuut of 10 zachtjes koken en voel dan of alles goed gaar is. Pureer de soep vervolgens met een staafmixer. Maak op smaak met citroensap en eventueel extra zout en/of peper.

pompoen-wortelsoep met baharat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lekker met een beetje volle yoghurt of crème fraiche en een cassave cracker.

2 Comments

  1. Myrthe schreef:

    Wat leuk om te horen Yvonne! Mooi dat je kon improviseren, met ieder kruidenmengsel heb je weer een andere smaak. En aanbakken is een prima alternatief bij minder tijd. Heel graag gedaan Yvonne, daar doe ik het voor!

  2. yvonne schreef:

    Erg lekker soepje Myrthe!! We hebben ‘m vandaag gegeten.
    Ik had even geen Baharatkruiden en heb in plaats daarvan Garam Massala gebruikt.
    Ik denk dat Baharat nog nét iets lekkerder zal zijn.
    Ook had ik even geen tijd om de groenten eerst in de oven te doen; ik heb ze aangebakken in een pan.
    Mijn eters vonden de soep ook geslaagd!!!
    Thanks Myrthe, voor het recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.