In de herfst begin ik altijd weer meer zin te krijgen in warme ontbijtjes. Havermoutpap bijvoorbeeld, hartige wentelteefjes of een omelet met groenten. Op zondagmorgen maak ik vaak wat meer werk van het ontbijt. Dan bak ik bijvoorbeeld pannenkoekjes of deze pompoenwafels. Een stevig ontbijt waar je wel even op kunt teren.
Pompoenen zijn mijn absolute herfstfavoriet. Niet omdat ik ze zo lekker vind om te eten als groente. Maar wel om ze te verwerken in allerlei gerechten. Pompoen is super gezond, je kunt hem best een ‘superfood’ noemen door zijn talrijke vitamines, mineralen, omega-3 vetten en antioxidanten. Pompoen is een natuurlijke ontstekingsremmer. Daarom maak ik er in de herfst en winter ook vaak soep van.
Een goed idee dus om pompoen in allerlei vormen terug te laten komen in je menu zoals in deze pompoenwafels.
Verwarm allereerst een wafelijzer voor.
Doe de geroosterde pompoen in de kom van een keukenmachine of blender en voeg daar vervolgens yoghurt, gember, kaneel, vanille, kruidnagel, water en een snufje zout aan toe. Meng het tot een egaal mengsel.
Klop in een kom met behulp van een handmixer de eieren luchtig. Voeg dan de pompoenpuree toe en klop het goed door. Doe vervolgens boekweit- en amandelmeel samen met het wijnsteenbakpoeder in de kom en meng tot een mooi beslag.
Vet dan het wafelijzer in met kokosolie en schep het beslag op het ijzer. Het ligt aan het ijzer hoeveel beslag je nodig hebt. Bak de wafels goudbruin in ongeveer 2 minuten (ook dit varieert per wafelijzer).
Serveer de wafels met bijvoorbeeld courgettejam, bramenjam of ahornsiroop.