Spitskoolsalade met appel en dille

spitskoolsalade met appel en dille

We zijn weer in Zweden en gisteren dook ik de keuken in om weer eens wat nieuws te bedenken. Ik had een spitskool van Hofweb meegenomen uit Nederland omdat deze nog niet opgegeten was. Spitskool roerbak ik meestal, super makkelijk, super snel klaar, lekker en gezond. Maar ik vind spitskool ook lekker om een salade mee te maken. In vergelijking tot andere kolen is spitskool iets zoeter en zachter (en dus makkelijker verteerbaar). Omdat de vertering van kolen voor sommige mensen een uitdaging is gebruik ik zuren in de dressing zodat de eerste vertering al kan plaatsvinden tijdens de bereiding. Spitskoolsalade met appel en dille is een frisse salade met, voor mij, een typisch Zweeds smaakje door de dille. Het is het kruid dat het hier blijkbaar heel goed doet.

In mijn kruidentuintje zaaide ik dit voorjaar dille en bij aankomst stond het er weelderig bij. In de supermarkten hier kun je altijd verse dille kopen. Nu, in het seizoen, staan er op de groenteafdeling emmers met verse dille bloemen. Het is één van mijn favoriete kruiden. Vers het allerlekkerst maar ik gebruik het ook graag gedroogd. Van de zaden maak je een heerlijke zachte zoete ´comfort´ thee. Dille is goed voor je spijsvertering, het helpt bij winderigheid en krampen. Dat zijn juist dingen die sommige mensen ervaren als ze kool eten. De perfecte combinatie dacht ik zo.
En mocht je van je spitskool nog een deel overhouden maak je daar ook makkelijk een lekkere nasi mee.

Spitskoolsalade met appel en dille
Ingrediënten (2 p)

Voor de salade:

  • 250 gram spitskool
  • 1 knapperige frisse appel
  • handje walnoten en/of paranoten
  • 3 el verse dille
  • 1/2 rode ui

Voor de dressing:

  • 2 el olijfolie
  • 3 el volle yoghurt (liefst met levende bacteriën, yomio, rauwe yoghurt of kefir)
  • 1 tl mayonaise
  • 1 el mosterd
  • zout & peper naar smaak
  • 1 el appelciderazijn

Frisse spitskoolsalade
Bereidingswijze:

Snijd de spitskool in hele dunne reepjes. Pel de ui en snijd hier hele dunne ringetjes van. Schil de appel en snijd in kleine ´lucifers´ (dunne reepjes). Hak de dille fijn. Doe alles bij elkaar in een slaschaal.

Maak de dressing door alle ingrediënten in een kommetje te doen en meng goed door elkaar tot een mooie dressing.
Overgiet de groenten en kruiden met de dressing. Meng goed door elkaar, maak op smaak met zout en peper. Je kunt de salade al eerder voorbereiden zodat de zuren in kunnen werken op de kool.

Hak de noten grof en verdeel die over de salade vlak voor serveren. Heerlijk fris bijgerecht!

spitskoolsalade met appel en dille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.