Zoete aardappelsoep met cashew crème

Zoete aardappelsoep met cashew creme

Laatst kreeg ik een mooie foto van iemand die mijn zonnige zoete aardappelsoep had gemaakt. Deze keer met paarse bataat, dat geeft een prachtige kleursensatie. Dat inspireerde me om een nieuwe soep te maken met deze groente. Zoete aardappelsoep met cashew crème . Ik maakte de soep deze keer met een mengsel van de witte en oranje variant. Zoete aardappels zijn er namelijk in verschillende kleuren. De meest voorkomende is de oranje maar ook witte en paarse zie je steeds vaker. De witte waren een verrassing, de schil leek namelijk paars maar niets bleek minder waar.

Over het algemeen is het zo dat fel gekleurde groenten meer antioxidanten bevatten. Deze stoffen beschermen onze cellen tegen vrije radicalen, ik schreef er al eerder over. Vandaar dat ik eigenlijk nooit witte bataten koop. Er zijn trouwens genoeg witte groenten die super gezond zijn. Neem bloemkool, rammenas, witlof of asperges. Iedere groenten is weer uniek qua samenstelling en daarom is het ook zo goed om te variëren.

Ik hou van een romige en frisse touch bij een pittige gebonden soep. Daarom maakte ik er cashew crème bij. Voeg je direct nog wat vetten, eiwitten en mineralen toe. Mocht je daar geen zin in hebben dan kun je ook een lepel (plantaardige) yoghurt of crème fraiche toevoegen.

Zoete aardappelsoep met cashew crème
Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de soep:

  • 750 gram zoete aardappel (4 stuks)
  • 2 middelgrote uien
  • 1/2 rode peper
  • 2 teentjes knoflook
  • scheutje olijfolie
  • 1 liter groentebouillon
  • 1/2 tl kurkuma
  • scheutje citroensap naar smaak
  • optioneel nog wat cashewnoten

Voor de cashew crème:

  • 100 gram cashew noten
  • 1 el citroensap (of iets meer)
  • 50 ml water
  • 1 el appelciderazijn
  • snuf zout

Zoete aardappelsoep
Bereidingswijze:

Voor de cashew crème moet je eerst de cashewnoten weken in warm water. Laat minimaal 2 uur weken. Giet dan de noten af en doe ze in de (kleine) mengkom van de keukenmachine of blender. Maal de cashews. Voeg dan water, citroensap, azijn en zout toe en laat de keukenmachine zijn werk doen totdat het een mooie zachte cashew crème is geworden. Ondertussen moet je soms even met een spatel dat wat aan de zijkant terecht is gekomen bij het mengsel duwen. Bewaar koel totdat je het gebruikt.

Voor de soep pel je allereerst de ui en knoflook en snipper deze. Schil de zoete aardappel en snijd deze in, niet te dikke, plakken. Verwarm dan de olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui en knoflook. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijdt in stukken. Voeg vervolgens de kurkuma en rode peper toe aan de uien en knoflook. Bak even kort mee. Doe dan de bataten in de pan en giet de groentebouillon erbij. Laat het geheel in zo’n 15 minuten gaar koken. Pureer de soep kort met een staafmixer. Wanneer je te lang pureert heb je kans dat je soep de structuur van behangplaksel krijgt (en dat wil je niet). Maak op smaak met wat citroensap.

Dien de soep op met een lepel cashew crème en wat cashew noten voor een extra bite.

Eet smakelijk!

Zoete aardappelsoep met cashew creme


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.