Poffertjes met paardenbloem

Poffertjes met paardenbloem

Vrolijke zonnetjes die ook nog eens heel lekker smaken, dat zijn de bloemen van de paardenbloem. Maar wist je dat je alles van de paardenbloem kunt eten? Van de wortel wordt ook wel een soort surrogaat koffie gemaakt, de blaadjes kun je eten als sla en de bloemen kun je daar ook in verwerken. Over de stengel is de mening verdeeld maar eerlijk gezegd vind ik die echt te bitter. Ik hou het liever bij de blaadjes en de bloemen, deze zijn ook bitter maar milder. Bitter is goed voor de lever en juist in het voorjaar kan je lever, na alle zware kost in de winter, wel wat ondersteuning gebruiken. Ik schreef hier al eerder een artikel over als ambassadeur van Better Health. En voor LIEFKE magazine nummer 2 bakte ik poffertjes. Poffertjes met paardenbloem. Een echt lentegerechtje.

Wanneer in het voorjaar de natuur ontwaakt en ik een wandeling maak zie ik overal om me heen eetbare planten. Brandnetel, kleefkruid, daslook, look zonder look, veldkers en natuurlijk paardenbloemen. Een kleine greep uit de geneeskrachtige planten die de natuur te bieden heeft. Mijn kinderen noemen me gekscherend ‘wildplukker’ maar eten ondertussen wel het lekkers wat ik ze voorschotel. Ik ben een voorstander van eten uit de natuur. Maar dat wil niet zeggen dat ik iedereen aanmoedig om lukraak bossen wilde planten te plukken. Ik pluk enkel dat waarvan ik weet dat we het gaan opeten, kleine beetjes, met respect voor de natuur.
Sommige planten hebben zo’n sterke werking dat je ook voorzichtig moet zijn met de hoeveelheid. Ook hier geldt; varieer en met mate. En bedenk ook dat sommige insecten afhankelijk zijn van bepaalde bloemen of planten. Samen delen.

Poffertjes met paardenbloem
ingrediënten:

  • 50 gram bananenmeel
  • 50 gram volkoren boekweitmeel
  • 1 banaan
  • 1 ei
  • 1 kleine theelepel bakingsoda
  • 250 ml karnemelk
  • snufje zeezout
  • handje paardenbloemblaadjes
  • kokosolie om de poffertjes te bakken

Poffertjes met paardenbloem
bereidingswijze:

Maak allereerst een beslag van het boekweit- en bananenmeel, ei, karnemelk, zuiveringszout en het snufje zeezout. Roer of mix dit goed door elkaar zodat er een egaal beslag ontstaat.
Pel dan de banaan en snijd er dunne plakjes van.

Verwarm vervolgens wat kokosolie in een poffertjespan. Leg in ieder holletje van de pan een plakje banaan en giet er vervolgens het poffertjesbeslag bij. Keer de poffertjes om als de bovenkant droog is. Bak de poffertjes dan nog een paar minuten en leg ze op een bord.

Herhaal dit totdat het beslag en de banaan op zijn. Pluk de gele blaadjes van de paardenbloemen en bestrooi hier de poffertjes mee (je kunt ook wat blaadjes toevoegen aan het beslag). Serveer de poffertjes met wat honing, ahornsiroop, vlierbloesemhoning of paardenbloemjam.

Of ga aan de slag met de recepten voor brandnetelsoep en daslookboter.


*Voor de paardenbloemenjam heb je veel paardenbloemen nodig, pluk alleen wanneer er echt een overvloed is aan paardenbloemen. 
Veel insecten (en vooral bijen) zijn afhankelijk van de bloemen in het voorjaar.

Foto’s: Yfke Metz voor LIEFKE magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.